Дали обаче сме запознати с всичко, което е свързано с начина на производство на прясното мляко и можем ли да разберем какво точно значат термините на кутиите с мляко? Един въпрос в тази посока: Какво означава терминът „ултрапастьоризирано“ (UHT) мляко, каква е разликата между него и пастьоризираното и кое от двете да изберем?
Учените от Центъра за научна и развойна дейност към „Ел Би Булгарикум“ припомнят, че пастьоризацията е термична обработка, която цели значително понижаване или унищожаване на микроорганизмите в сурово мляко. Този процес води до удължаване а трайността на млякото и до неговата безопасност. Пастьоризационният режим се характеризира със своята температура и продължителност.
При класическата пастьоризация на млякото за производство на мляко за пиене, се използват температури от около 85 °С, докато при UHT-ултрапастьоризирано мляко температурите са доста по-високи – около и над 100°С-130°С.
Предимство на класическата пастьоризация е повишено запазване на хранителните вещества (протеини, витамини, лактоза). Докато при UHT-режима, значително се удължава трайността, поради стерилизацията на млякото, но това води до премахване на животворните микроорганизми и на практика до пълното унищожаване на микроорганизмите.
„Ел Би Булгарикум“ не работи с ултрапастьоризирано мляко.
Защо са полезни пробиотиците и как да ги консумираме разискваха проф. Жечко Димитров и д-р Ирина Готова от Изследователския център на „Ел Би Булгарикум“ в ефира на БНТ.
прочети ощеБързи тарталети в няколко лесни стъпки, за много сладки емоции!
прочети ощеНашето овче сирене е произведено по автентична рецепта, съчетаваща висококачествено мляко и опит, трупан с поколения.
прочети ощеДобре дошли в официалния електронен магазин на Ел Би Булгарикум.
прочети още